Sunflower Oil - slunečnicový olej

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice(Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou ve formě triacylglycerolu. Vyrábí se několik typů slunečnicového oleje, například s vysokým obsahem kyseliny linolové, s vysokým obsahem kyseliny olejové nebo se středním obsahem kyseliny olejové. Olej s vysokým obsahem kyseliny linolové jí obsahuje obvykle nejméně 69 %. Olej s vysokým obsahem kyseliny olejové jí obsahuje alespoň 82 %. Na profil nenasycených mastných kyselin má silný vliv genetika a podnebí. V posledním desetiletí byl ve Španělsku vyvinut také slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny stearové, aby se nemusely v potravinářství používat hydrogenované oleje. Slunečnicový olej obsahuje také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Jeho vlastnosti jsou  typické pro rostlinný triglyceridový olej. Má nevýraznou chuť a vzhled, obsahuje velké množství vitaminu E. Je kombinací mononenasycených a polynenasycených tuků s nízkým obsahem nasycených tuků. Slunečnicový olej je při pokojové teplotě kapalný. rafinovaný olej je čirý a slabě jantarově  zbarvený, má slabý tukový pach.

Slunečnicový olej se používá na smažení a fritování. V kosmetice se používá pro své zvláčňující vlastnosti a je považován ze nekomedogenní. Pro kosmetické přípravky má dostatečnou trvanlivost jen varianta s vysokým obsahem kyseliny olejové. INCI název pro slunečnicový olej je Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil.Slunečnicový olej obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Její olej totiž obsahuje největší podíl linolové kyseliny (až 68%) a asi deset procent nasycených kyselin. Slunečnice se ve světě šlechtí tak, aby složení mastných kyselin odpovídalo předpokládanému použití. Olej se lisuje ze semen květu slunečnice. Slunečnicový olej podporuje prokrvení pokožky, je proto vhodný jako základní olej pro přírodní kosmetické receptury. Napomáhá hojení akné a ekzémů, má zvláčňující účinky, díky vysokému obsahu vitamínu E kůži výborně hojí a regeneruje.  Mimo velkého podílu  nenasycených mastných kyselin obsahuje též vitamín E, díky němuž přirozeně chrání buněčné membrány před volnými radikály. Má výrazné zvláčňující a regenerační vlastnosti a udržuje pokožku svěží a vitální. Při dlouhodobém používání může pleť vysušovat, proto je dobré ho kombinovat s jinými oleji. Vlastnosti slunečnicového oleje: dobře se vstřebává, je vhodný pro péči o mdlou a suchou pleť, má výrazné zvláčňující a regenerační vlastnosti  Používá se jako základní olej masérských olejových směsí i jako samotný (pomáhá prokrvovat pokožku). Slunečnicový olej obsahuje kyselinu linolovou, kyselinu olejovou, kyselinu palmitovou, kyselinu stearovou, obsahuje také lecitin, tokoferoly (vitamin E) a karotenoidy.