Olive Oil - olivový olej


Olivový olej je rostlinný olej získaný z oliv (Olea europaea) lisováním či jinými mechanickými postupy. Je používán především při výrobě pokrmů, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Konzumace olivového oleje je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a vitamin E.
Pro lisovaní olivového oleje se sklízí olivy tradičním způsobem, tj. tlučením dlouhou palicí do větví stromů. Olivy padají do rozprostřených plachet pod stromem. Sklizeň trvá od října do ledna v závislosti na odrůdě a stupni zralosti. Poté se olivy očistí a rozemelou, takto zpracované se dostanou do lisů, kde z nich vzniká olej, který se po přefiltrování plní do lahví. Olej musí být vylisován do čtyř dnů od sklizně, aby byla zachována jeho kvalita a především všechny látky v olivách obsažené.

Zhruba 43,8 % světové produkce olivového oleje pochází ze Španělska. 75 % oleje vyráběného ve Španělsku pochází z Andalusie, zejména z provincie Jaén, ale vynikající olej se vyrábí i v dalších regionech včetně Katalánska. Itálie, přestože je čistým dovozcem olivového oleje, odpovídá za 21,5 % světové produkce.

Legendární olivovník a olej získaný z jeho plodů doprovází lidstvo během celé jeho historie. Již před 8 000 lety byly olivy pěstovány na Středním Východě a první plantáže se objevily pravděpodobně v Sýrii nebo na Krétě. Féničané poté rozšířili pěstování oliv do celého středomoří, severní Afriky a jižní Evropy. Antičtí Řekové považovali olivovník, posvátný strom starobylého města Atén, za symbol moudrosti a míru a používali olivy jako svůj hlavní zdroj tuku. Řekové se postarali o znásobení kultivaru olivovníku na svých územích, ale až Římané vyzkoušeli pěstování olivovníku ve všech oblastech, které dobyli. První nástroje a nové technologie na lisování oleje pochází taktéž od Římanů, kteří zdokonalili také jeho skladování a prodloužili tak jeho trvanlivost.

Olivové oleje se obecně dělí na panenské, rafinované a směsi obou skupin.

Panenské oleje – jsou lisované přímo z celých plodů za studena (do 50 °C)
Extra panenský olej (Extra virgin) – Panenský olivový olej s volnou kyselostí méně než 0,8 g na 100 g včetně, získaný přímo z plodů olivovníku, při jehož výrobě byly použity pouze mechanické postupy. Nejvyšší kvalitu mají oleje lisované bez pecek - denocciolato.
Panenský olej (Virgin) – Panenský olivový olej s volnou kyselostí méně než 2,0 g na 100 g včetně, získaný přímo z plodů olivovníku, při jehož výrobě byly použity pouze mechanické postupy.
Obyčejný panenský olej – Panenský olivový olej s volnou kyselostí méně než 3,3 g na 100 g včetně.
Rafinované oleje – je lisován za vysokých teplot a tlaků. Produkt bývá následně chemicky upraven.
Rafinovaný olej – Olivový olej získaný rafinováním panenského olivového oleje s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g včetně
Rafinovaný olej z pokrutin – Olej získaný rafinováním surového olivového oleje z pokrutin s volnou kyselostí méně než 0,5 g na 100 g včetně
Barva olivového oleje nemá žádný vliv na jeho kvalitu a chuť, závisí pouze na odrůdě a zralosti plodů,
 
Vliv na lidské tělo
Olivový olej má pomáhat snižovat riziko vzniku závažných kardiovaskulárních chorob, tedy onemocnění srdce. Obsahuje antioxidanty a vitamíny (např. skupiny A, D, E a K). Má pomáhat snižovat hladinu tzv. špatného cholesterolu, podporovat trávení, absorpci vápníku a zpomalovat stárnutí. Má prospívat pleti i vlasům.

Afrodíté používala olivový olej

Ne nadarmo se olivám říká perly Středomoří a olivový olej se označuje jako zlato Středomoří. Jednak tekuté zlato připomíná svou nádhernou žlutozelenou barvou a královsky líným tokem, jednak je lidskému tělu tak prospěšný, že by se mohl vyvažovat zlatem. Všichni se shodneme, že největším pokladem a cenností je naše zdraví. Proto vše, co našemu zdraví prospívá, je stejně vzácné a je třeba si toho vážit jako zlata. Nebo více? Podle dietologů si můžeme olivového oleje dopřát, co hrdlo ráčí, protože obsahuje méně nasycených mastných kyselin než jiné druhy olejů, zato v něm najdeme velké množství vitaminu E, betakarotenu, vápníku, železa a antioxidantů a je výborně stravitelný, což ho předurčuje jako ideální olej pro děti a staré osoby. To platí, pokud vyberte olej kvalitní, a to lisovaný za studena, panenský a extra panenský (rozdíl je v procentuálním zastoupení kyseliny olejové, která provází oxidaci: extra panenský olej jí obsahuje nejméně – maximálně 0,8 % –, protože sbírané olivy jsou nejčerstvější). Ódy na olivový olej však nepějí jen dietologové, ale i dermatologové a vlastně vůbec každý, kdo ho někdy zkusil na vlastní kůži. Olivový olej má úžasné zklidňující schopnosti a skvěle regeneruje například sluncem popálenou kůži. Čištění pletivlasové masky nebo tělový peeling díky olivovémo oleji působíý velmi blahodárně, výsledek vás pozitivně překvapí a navrátí zpět o několik desetiletí. Olivový olej je právem označován elixírem krásy?